Vi var på Operaverkstan och tittade på ”Döden säger nej”. En kammaropera av Viktor Ullman. Efter föreställningen fick eleverna frågan, – hur tror du det hade varit om döden sa nej? 

Här kan du läsa om elevernas tankar.

Om döden sa nej skulle det bli överfullt med människor och djur så att människor var tvungna att flytta till andra planeter. När man åkte var man tvungen att splittra familjer.

Jag tror att det hade blivit ”kaos” i samhället på något sätt. Folk hade blivit rädda, men ändå vågat mer. Det skulle nog varit jobbigt för de gamla som kände sig klara med livet. Jag tror folk skulle börja se livet på ett annat sätt, och vågat göra nästan vad som helst. Men inte tänkt på att det fortfarande går att skada sig riktigt illa.

Jag tror att det hade varit både en bra sak och en dålig sak för många. Vi hade varit många i Sverige och andra länder. Det hade nog varit jobbigt. Det hade nog varit många fiender.

Klimatet och allt skulle påverkas. Jorden hade blivit överbefolkad och vi hade behövt åka till andra planeter som Mars, Månen, Mars månar och Saturnus. Alla hade blivit gamla och skrumpnat ihop till skal som bara sov och andades.

Då skulle människorna lida. Då skulle det bli för många människor.

Jag tror att det skulle blivit konstigt. Människorna skulle inte kunna … på kött, för om människor är odödliga då är djuren det också. Man skulle blivit gammal och svag. De människor som hade någon sjukdom, var tvungen att lida när de var nära att dö. De skulle inte kunna få medicin från svampar och bär, för det är också levande, som också blir odödliga. Allt skulle bli hemskt och alla skulle blir svaga och gamla.

All växter och djur hade förökat sig. Så till slut så skulle ingen mer få plats. Vi hade fått flytta ut i rymden för den är oändlig. Man hade fått bo i små baracker i rymden och djuren på jorden också. Men en bra sak är att ens föräldrar inte dog. Så man aldrig blir ensam. En sak till är att man kan träffa sina barnbarnsbarn.

Ifall döden hade sagt nej så skulle folk varit glada åt det till en början (t.ex. mormor är sjuk men hon överlever eftersom ingen kan dö) men senare skulle man vilja ha döden tillbaka. När krig aldrig tar slut och sjukhus är överfulla av människor som inte kan dör vill nog många människor bara just dör för att slippa allt det här. Men om döden kom tillbaka skulle ”han” (vem han nu är) ha så mycket att göra att det skulle bli masslakt. Folk skulle dö till höger och vänster fortare än vanligt för människor som skulle dött måste dö så att det blev som vanligt igen.

Om döden sa nej till att fortsätta göra så att alla dog någon gång så tror jag så här: Om ingen dog så skulle det bli för många människor och då skulle vi inte få plats att bo på jorden, så då skulle man behöva flytta till någon annan planet eller flytta ner under marken. Eller så stannar man på sin ålder man är nu och då kan inte de yngre få barn utan bara de som är så gamla få barn, men då skulle aldrig de åldras och till sist kommer vi blir utrotningshotade och världen skulle vara mest fylld med barn.

Att det kommer att bli fred och att det kommer att bli för många människor i världen och alla kommer uråldriga.

Om ingen skulle så dö skulle jorden ”svämma över” av människor och det hade inte gått att leva  här. Djuren hade inte heller klarat det om in alla blev veganer.

Jag tror det skulle bli förmåga människor. Och produktioner skulle ökat och jorden skulle gå under. Men människor skulle nog klarat sig och till slut skulle dom ta över universum.

jag tror att jorden hade blivit ful. Jag tror att man skulle behöva grava ner folk som var gamla under jorden. När jorden blev helt full skulle man inte få göra barn. Sen skulle man kanske istället för att inte få göra barn kanske istället bygga hus på vattnet.

Jag tror att det skulle bli för mycket folk på jorden. Vi hade inte klarat oss för maten hade tagit slut och då hade vi ju inte funnit plats för det. Till slut hade det varit så mycket folk och djur så ingen vill leva där. Då är ju allt tråkigt, för vi skulle inte få plats på jorden.

Alla människor hade lidit och velat dö. Jorden hade svämmat över och till slut hade det blivit så fullt på jorden att det hade blivit stekande hett på grund av allt koldioxid. Alla människor hade lidit men inte kunnat dö.

Jag tror att det skulle ha blivit jobbigt för både människor och för naturen. Jag skulle tyckt att det var ganska skönt ett tag eftersom att det var fred i stort sätt hela världen. Men efter ett tag så skulle inte jordens yta räcka till, för det aldrig dog någon.

Jag tror att det skulle vara skönt att inga man känner eller en själv dör, men det skulle till slut bli för många.

Vi skulle överbefolkas och vi skulle inte kunna ge saker till alla alltså skulle det blir för mycket mer fattigdom. Inte bara människor som överbefolkas även djuren. Det skulle blir mer vanligt med självmordsförsök.